
In zilele noastre, orele medii petrecute in interior depasesc cu mult timpul pe care il dedicam pentru a ne bucura de beneficiile mediului inconjurator. Tinand cont de faptul ca nu putem fi intotdeauna aproape de natura, biologii au gasit mai multe modalitati de a o aduce mai aproape de noi, iar design-ul biofic este una dintre ele. Scopul acestei tendinte de design interior consta in utilizarea solutiilor naturale in spatiile interioare si apropierea de natura, pentru restabilirea echilibrului pe plan emotional si de sanatate.
Biofilia inseamna dragostea de viata sau de lucruri vii. Psihologul social german Erich Fromm a introdus pentru prima data termenul in cartea sa din 1973, „Anatomia distructivitatii umane”. Fromm a definit biofilia ca fiind „dragostea pasionala asupra vietii si a tot ceea ce este viu”.
In 1984, biologul american Dr. Edward O. Wilson (cunoscut si sub numele de E. O. Wilson) a scris „Biofilia”, care a popularizat conceptul acestui curent: omul are o afinatate innascuta pentru lumea naturala. Sta in natura noastra umana sa ne bucuram de biodiversitatea Pamantului. Wilson a sustinut ca mediul natural este crucial pentru sanatatea si bunastarea tuturor oamenilor.
Peretii verzi sau vii – elemente de design biofilic nelipisite din tendintele actuale de design interior, au ca scop nu doar infrumusetarea unui spatiu, ci si imbunatatirea starii de spirit a persoanelor care beneficiaza de prezenta lor.
Adjudecat rapid de mediile rezidentiale, corporatiste, comerciale, publice, respectiv, locuinte personale, spatii de birouri, cafenele, receptii, cabinete medicale, saloane de infrumusetare, case de vacante (pensiuni, hoteluri, cabane), scoli, sali de sport si nu numai, design-ul biofilic, caracterizat prin integrarea peretilor verzi, cunoscuti drepti structuri verticale realizate din muschi, licheni si alte plante stabilizate, se bazeaza pe conceptul ca oamenii au o nevoie innascuta de a se conecta cu natura, lucru care le creste eficacitatea.
Peretii verzi aduc natura in orice spatiu interior si beneficii neasteptate:

Vindecare: Unitatile sanitare cu design biofilic au redus timpul de recuperare postoperatorie al pacientilor. Un studiu din 1984 publicat in revista „Science” a sugerat ca pacientii care au beneficiat de o vedere panoramica a naturii de la ferestrele lor s-au recuperat mai repede dupa interventii chirurgicale si au luat mai putine analgezice decat cei care nu au avut acces.
Combaterea stresului: Accesul constant la natura poate ajuta la reducerea ritmului cardiac si la scaderea tensiunii arteriale, ceea ce se coreleaza cu un stres mai scazut. Potrivit unui studiu longitudinal, publicat in „Stiinta si tehnologia mediului”, persoanele care s-au mutat intr-o zona mai verde dintr-un mediu mai urban au beneficiat de un impact pozitiv asupra sanatatii lor mintale, in timp ce persoanele care s-au mutat dintr-o zona mai verde intr-una mai putin verde au prezentat efecte negative asupra sanatatii mintale dupa mutare.
Conexiune mai profunda cu natura: Prin integrarea peretilor verzi, poate fi estompata diviziunea dintre interior si exterior, folosindu-se tipare de design inspirate din mediul inconjurator si materiale naturale precum licheni, muschi si alte plante stabilizate.
Crearea senzatiei de armonie: design-ul interior cu pereti verzi creeaza o armonie intre arhitectura moderna si lumea naturala din exterior prin realizarea unei conexiuni mai profunde cu natura, chiar in spatiul interior in care ne petrecem, uneori, chiar si 90% din timp.
Intretinere, depozitare si tratare
Stabilizati astfel incat sa isi mentina aspectul si textura unui produs proaspat pe o perioada de 10-15 ani, muschii si licheni folositi la crearea peretilor verzi nu necesita munca de intretinere (udare, pulverizare, toaletare, lumina, sol).
Pentru pastrarea plantelor naturale stabilizate in conditii optime, se recomanda o temperatura a spatiului de 12-30°C, o umiditate optima de 30%-18%, evitarea expunerii prelungite la lumina puternica a soarelui sau a unor surse de iluminat artificiale.
In caz de depunere a prafului pe suprafetele orizontale a peretilor verzi, se recomanda stergerea lor cu un pamatuf.
Peretii verzi sunt 100% naturali, 100% biodegradabili, non-toxici si non-alergenici, antistatici, incetinesc raspandirea incendiilor, nu contin bacterii si nu atrag insecte, au proprietati fono-izolante, se instaleaza usor si rapid, schimband dinamica vizuala a spatiilor rezidentiale sau corporatiste.