Home Amenajare gradina noutati 8 principii de care ar trebui sa tii cont in proiectarea locurilor de joaca de exterior

8 principii de care ar trebui sa tii cont in proiectarea locurilor de joaca de exterior

11 minute de citit

Un loc de joaca uimitor, indiferent daca este in gradina din propria curte, in parc sau la gradinita, poate arata in nenumarate moduri, imaginatia fiind limita. Totusi, atunci cand il proiectezi, ar trebui sa tii cont de cateva ingrediente si principii care iti asigura un desing grozav. 

Iata 8 lucruri de care ar trebui sa tii cont cand iti propui sa realizezi un loc de joaca de exterior sigur, perfect functional si atragator!

Ia in considerare diferite tipuri de joc

Pentru a cunoaste si intelege lumea inconjuratoare, copiii au nevoie de mai multe tipuri de jocuri. Din pacate, majoritatea locurilor de joaca vizeaza doar jocurile fizice active (alergare, catarare, sarituri, etc), uitand de:

  • Jocurile senzoriale (atingerea texturilor variate, exersarea mirosurilor, degustarea fructelor comestibile, ascultarea sunetelor si a muzicii, perspective din unghiuri diferite, etc.),
  • Jocurile sociale (respectarea regulilor, conversatiile, etc.),
  • Jocurile imaginative (simularea si redarea a diverse scenete in casute, castele, navete, jocuri de rol, etc.),
  • Jocurile creative (desen, pictura, colorat, scris, cantat, dans, etc.)
  • Jocurile reflectorizante (privirea in oglinda, visarea sau meditatia, etc.).

Acestea nu sunt singurele, studiile evidentiind cel putin 16 tipuri de joc. In concluzie, pentru a crea un spatiu de joaca de succes incearca sa le oferi copiilor cat mai multe facilitati de tipuri de joc diferite.

Ai incredere in creativitatea copiilor

In general, adultii au tendita de a alege dotarile unui loc de joaca pentru un scop unic, cum ar fi tobogane pentru copii sunt doar pentru alunecare, leaganele doar pentru leganare, balansoarul doar pentru balansare, etc. Copiii, insa, sunt extrem de creativi si vor gasi intotdeauna o modalitate de a folosi jucariile de exterior in alte scopuri decat cele pentru care au fost concepute initial.

De aceea, un loc de joaca de succes ar trebui sa incurajeze increderea copiilor in creativitatea lor si, pe cat posibil, sa includa si dotari care pot fi folosite in mai multe moduri diferite. O modalitate pentru a reusi acest lucru poate fi crearea unui spatiu cu piese si materiale libere care se pot muta, transporta, stivui sau modifica. Acestea le vor permite micutilor sa isi recreeze in fiecare zi spatiul de joaca, folsindu-si creativitatea si imaginatia.

Creeaza un loc de joaca plin de surprize si secrete

Copiii sunt extrem de curiosi si fermecati de detalii precum directia frunzelor cand bate vantul, locul unde se termina o crapatura in asfalt, o balta cu apa in care se reflecta cerul, etc. Pentru ei aceste mici detalii sunt adevarate minuni si pot completa magia unui loc de joaca de succes.

Foloseste detalii structurale, picturi si elemente de diverse dimensiuni pentru a crea zone surprinzatoare, ascunzatori secrete, texturi interesante, manere, parghii, gauri de observare, tuburi prin care pot vorbi, etc. Toate sunt surpize captivante pe care cei mici le vor descoperi cu incantare in timpul jocurilor.

Tine cont de spatiu si de fluxul de copii

Poti sa fii sigur ca atunci cand se joaca, princhindeii nu se misca in linii drepte. Pentru a avea un loc de joaca perfect funtional in care cei mici se pot deplasa in voie, trebuie sa tii cont de spatiu si de modul in care conectezi jucariile si dotarile.

De exemplu, te poti asigura ca exista o cale de acces sau o poteca de la intrarea in terenul de joaca si pana la podul de franghie, o plasa pentru barele de agatare, iar intre acestea poti instala o casa in copac sau un tobogan. Ideea este sa ii asiguri copilului un motiv de explorare de fiecare data cand paseste pe terenul de joaca si se indreapta catre o jucarie. Astfel, eviti blocarea traficului si nimeni nu va mai astepta la coada pentru a se da in leagan sau a se catara. De fiecare data va fi si altceva atractiv de facut.

Creeaza zone variate pentru diferite niveluri de energie

Tine cont de atmosfera care se va crea in diferitele parti ale locului de joaca in functie de activitatile care se desfasoara acolo. De exemplu, un colt cu un tobogan si un leagan de franghie va fi o zona activa si zgomotoasa, in vreme ce un colt cu flori, o banca si o oglinda ar putea inspira la relaxare si odihna.

Separarea spatiilor in functie de nivelul de energie te va ajuta sa creezi zone potrivite pentru activitati variate. Creeaza un loc in care copiii pot tipa si striga in voie, dar si o zona mai linistita in care se pot odihni si vorbi cu prietenii.

Nu pune aspectul pe primul plan

Sigur, toti copiii merita un loc de joaca frumos, plin de culori, forme si texturi interesante. Insa, pe masura ce vei proiecta spatiul, s-ar putea sa nu poti tine cont prea mult de aspect. Locurile de joaca au tendita de a arata dezordonat si haotic, iar acest lucru este in regula, pentru ca scopul este de a oferi un spatiu de joc sigur si atractiv si nu o curte frumoasa.

Foloseste natura in favoarea ta

Cel mai bun loc de joaca este cel oferit de natura. Ramurile copacilor sunt perfecte pentru catarare si balansare, iar stancile unui rau sunt cele mai bune trepte. Cutia cu nisip este o oaza in desert sau o plaja nesfarsita, iar cateva scoici puse aici vor deveni adevarate comori.

Incorporeaza natura in designul locului de joaca cat mai mult posibil. Adauga flori, copaci, pietre, busteni, nisip, etc. In plus, urmareste sa folosesti caracteristicile naturale ale locului pentru a amenaja spatiul de joaca. De exemplu, daca exista o panta, foloseste-o pentru a monta un tobogan, iar daca exista copaci, pozitioneaza cutia cu nisip dedesubt astfel incat micutii sa stea la umbra in timp ce construiesc castele.

Nu uita de elementele de baza

Nu in ultimul rand asigura-te ca oferi copiilor facilitatile de baza pentru necesitatile lor si anume: o zona unde sa poata bea apa, banci si locuri mai linistite pentru adulti, cosuri de gunoi, etc. Totodata, nu uita sa semnalizezi adecvat dotarile din locul de joaca, mentionand varsta, inaltimea sau greutatea maxime sau minime admise.

Încărcați mai multe articole similare
Load More By Elena Prachi
Load More In Amenajare gradina noutati

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

VERIFICAȚI ȘI

10 idei de amenajari interioare cu bani putini

Daca doriti sa va redecorati locuinta, dar nu dispuneti de foarte multi bani, puteti alege…